Over Geleid bezoek kasteel van Gors

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

30 sep
Borgloon - Kasteel van Gors

Geleid bezoek kasteel van Gors

Rondleiding door de kasteelheer

zaterdag 30 september 2023 om 14:00 uur

Het Kasteel van Gors, vol kristallen lusters en marmer, is gelegen op een domein van 3,8 hectare met een vijver, veel groen en merkwaardige bomen. Het pittoreske Gors-Opleeuw lijkt een omgeving waar de tijd heeft stil gestaan, maar het kasteel is wonderwel aangepast aan de tegenwoordige tijd. Het is energieneutraal met o.a. zonnepanelen en een CO2-neutrale houtvergassingsinstallatie. De eigenaar zal ons rondleiden en we sluiten af met een glas bubbels.

Een stukje geschiedenis

De eerste bewoner van deze site was Godefridi van Leeuw in de 13e eeuw. De naam van het omringende dorp werd omgedoopt tot Gors-Opleeuw. De belangrijkste adellijke familie die hier resideerde was de familie de Copis van Binderveld (1701-1856). Zij gaven het kasteel zijn laat-classicistische uitzicht en gaven vorm aan het kasteelpark.

Thans

Het kasteel werd in 2005 eigendom van de familie Dillen. Gedurende meer dan 10 jaar - en nog steeds - vonden restauratiewerken plaats om het pand om te toveren naar de oorspronkelijke glorie en grandeur. In 2017 mocht het zich het eerste energie-neutrale kasteel in Vlaanderen noemen. Benieuwd hoe een 400 jaar oud kasteel toch duurzaam kan zijn?

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 12,00
Standaard € 15,00

Inschrijven via mail: davidsfonds.sinttruiden@gmail.com

met vermelding van :

  • aantal deelnemers
  • telefoon- of gsm-nummer
  • en of je vervoer nodig hebt.

Je zult een mail ontvangen ter bevestiging.

Betalen door overschrijving van het juiste bedrag op rekening BE96 4536 0379 7105 van Davidsfonds Sint-Truiden - met vermelding van je naam.

Het aantal bezoekers is beperkt tot 25.

Indien je vervoer nodig hebt, word je tijdig gecontacteerd voor concrete afspraken. Hiervoor vragen we een bijdrage van € 5, rechtstreeks te betalen aan de chauffeur.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedArchitectuur1 sessieActiviteitLokaalBezoek met gids