Over De schatten van de OLV-kerk

Welkom bij Davidsfonds Sint-Truiden!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

  1. 03 mei
    inHeverlee

    Daguitstap Abdij van Park Heverlee

    Geleid bezoek aan domein met gidsen en aan museum met audiogids
  2. 20 mei
    inBorgloon

    Dauwwandeling en ontbijtbuffet op Pinkstermaandag

    Dauwwandeling in en rond Hoepertingen, gevolgd door ontbijtbuffet in Château de Looz
  3. 22 jun
    inSint-Truiden

    Sint-Lutgartviering

    Afsluiting van ons werkjaar en herdenking overledenen
Toon alle activiteiten
07 nov
Sint-Truiden - Onze-Lieve-Vrouwekerk

De schatten van de OLV-kerk

Breng een bezoek aan de schatkamer en het depot van de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk in Sint-Truiden.

maandag 7 november 2022 om 19:00 uur

De Schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming-kerk bezit een indrukwekkend patrimonium dat door de eeuwen heen samengebracht is door onze voorouders. Tal van religieuze kunstvoorwerpen die sinds het Tweede Vaticaans concilie niet meer gebruikt worden tijdens de liturgie, worden bestudeerd, bewaard en tentoongesteld. Zo worden ook de relieken van Sint-Trudo en Eucherius hier reeds sinds 1803 bewaard.

Onderzoek heeft aangetoond dat het grootste deel van de reliekenschat en de  omvangrijke collectie van middeleeuws textiel uit de bezittingen van de abdij van Sint-Truiden terecht zijn gekomen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Maar ook van het eigen kapittel zijn er vele getuigen bewaard gebleven in de vorm van archief en liturgisch vaatwerk zoals kelken en cibories. Van de broederschappen resten tal van broederschapsschilden en lantaarns. Voegen wij daarbij de talrijke gewaden gebruikt tijdens de eredienst waarvan de oudste teruggaan tot de 16de eeuw, dan is het duidelijk dat dit patrimonium tot het  belangrijkste van onze regio behoort.

Tijdens ons bezoek ontdekken we niet alleen de kunstvoorwerpen in de schatkamer, maar brengen we ook een exclusief bezoek aan het depot waar een uitzonderlijke collectie middeleeuws textiel zal getoond worden en waarvan één voorwerp zelfs behoort tot de 100 Vlaamse topstukken. Dit is een uitzonderlijke kans om deze kunstvoorwerpen uit de rijke geschiedenis van onze stad te leren kennen.

We sluiten ons bezoek af met een kleine receptie in de dekenij.

Gezien de beperkte ruimte in de schatkamer en het depot dienen we de inschrijvingen te beperken tot 36. Datum van inschrijving én betaling bepaalt de deelnemerslijst.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 10,00
Standaard € 12,00

Inschrijven uiterlijk 1 november via davidsfonds.sinttruiden@gmail.com met vermelding van :

  • Je naam en voornaam
  • Tel.- of gsm-nummer
  • Aantal deelnemers
  • Nacht.

Je zult per mail een bevestiging ontvangen van je inschrijving.

Betaling eveneens uiterlijk 1 november op rekeningnummer BE96 4536 0379 7105 van Davidsfonds Sint-Truiden met vermelding van je naam+voornaam+Nacht.

Labels: Geschiedenis & Erfgoed1 sessieActiviteitNachten van de GeschiedenisLokaalMiddeleeuwenBezoek met gids